Velke firmy vzdy budu platit malo, alebo nic, na tom sa asi zhodneme. Neexistuje sposob ako to zmenit. Mozes im zamedzit pristup na trh, ak toto a hento, ale ani to sa neda neobmedzene a pre nas ako SVK by to nic neprinieslo.
Ja si myslim, ze stat ma penazi moc, zaroven ze ma moc pravomoci a takisto moc zamestnancov. A tiez ze sa dobre nestara o ludi, o ktorych by sa mal.
To, ze u nas nic nefunguje (teda nic statne, ze
Nikto ti neda ziadne peniaze, ak nemusi. Podnikatel ti da presne taky plat aky musi, alebo aky si vyjednas, ak to bude v takej sume, aku je ochotny zaplatit. A to sme zase tam, ze cim viac si zoberie stat, tym menej ti zostane. Ak zamestanavs ludi, tak presne vies kolko ti musi ten clovek zarobit, aby mohol mat nejaky plat - a ten plat ratas ako cenu prace + ostatne naklady nanho. Jeho cista mzda ta v tomto pripade vobec nezaujima.
Ak poznas nejaku krajinu, kde velke firmy platia velke dane a stredna trieda male, tak sem s nou, tak to nemoze fungovat, ani to tak nefunguje. Ale mozno sa mylim.
A ano, zijem v predstave, ze stat je zly vlastnik, zly hsopodar a zly menezer. Ze vacsina penazi, ktore mu zaplatim je bud rovno ukradnuta, alebo pouzita na somariny a zaroven viem, ze ked sa nedajboze dostanem do situacie, ze budem potrebovat pomoc, tak mam smolu a nic dostojne a na urovni od statu nedostanem, resp.,ze ta sanca je tak 20%.
Ak zastupujes aj mensie firmy, tak vies ako to u nas funguje. Oficialne (prave kvoli nehoraznym odvodom) je plat maly a zbytok sa vyplaca bokom, je celkom mozne, ze znizenie odvodov by prinieslo vacsiu vybratu sumu, lebo by uz nikto nepotreboval takto klamat. To iste s DPH a sluzbami, ale aj tovarmi bez papiera atd atd. Aj ta namaha na optimalizaciu nieco stoji a ak to neprinesie podstatnu usporu, tak to nikto robit nebude.